Deuren (2)

  • -

Deuren (2)

Category : Updates

Deuren (vervolg…)

Eén van de deuren waar wij doorgaan, zonder dat dit nu zo merkbaar is geweest – misschien een schuifdeur? – is de verhuizing naar het platteland (provincie Kampong Cham), begin september 2020.

Maudy en ik zullen als een soort ‘gast-stafleden’ worden toegevoegd aan de vaste staf van docenten op Elim Rural Mission Training Centre net even buiten het dorp van Kampong Cham. (De provincie is genoemd naar het dorp zelf). Elim lijkt een beetje op Cornerstone College for Intercultural Studies, in Beugen (Brabant) waar wij een jaar studie hebben gevolgd, samen met andere studenten van 45 nationaliteiten.

Op Elim is plaats voor ongeveer 25 studenten van verschillende etne. We hebben het hier over etne, aangezien uit binnen- en buitenland jongeren van tussen de 16 en 27 jaar uit allerlei stammen hier het tweejarig programma komen volgen, dat hen opleidt tot (jeugd-)pastor en/ of missionaris. Velen van hen gaan terug naar waar ze vandaan komen, om daar lokaal te ondersteunen in kerke- en zendingswerk.

Hier gaat alles vrijwel in het Khmer, hoewel enkelen van de vaste staf goed Engels spreken. Dit zal dus een ware uitdaging voor ons worden, zeker ook omdat we een rol hebben toegewezen gekregen om te assisteren in enkele ‘membercare’ kwesties, die spelen tussen staf en studenten onderling. Daarnaast zullen we meehelpen in de dagelijkse corvée werkzaamheden, het verbouwen van rijst, groenten en fruit en natuurlijk volgen we zoveel als enigszins mogelijk is, de inhoudelijke programma’s. Voorbeelden daarvan zijn ‘Firm Foundations’ en ‘Abundant Life,’ door C&MA Cambodja ontwikkelde programma’s, die een geloofsverankering garanderen voor de jonge studenten. Gelukkig kunnen we deze programma’s ook in het Engels meelezen.

Deze onderdompeling in taal en cultuur hadden we nooit durven bevroeden, maar zal een uitstekende voorbereiding blijken te zijn voor de toekomstige bediening, hier en elders in de wereld. Hoewel landelijk leven hier iets anders inhoudt dan in Europa, zien we deze ontwikkeling als een open deur (in beide betekenissen… haha) en zijn erg enthousiast om op te gaan in deze gemeenschap.

Zowel de leiding als mensen van buiten C&MA die ons kennen, zien ons dit zeker doen. Leuk (of: saillant?) detail is dat we in een houten huis op palen zullen wonen, en de toegangswegen én de campusgrond allemaal (rood) zand zijn. Maar de ontvangst tot nu toe (we zijn er twee keer geweest) was aller lieflijkst en hartverwarmend. Bovendien is de hitte, door de vele bomen en planten op het terrein, veel beter te verdragen dan in de betonnen stad van Phnom Penh. In het regenseizoen is het dan wel weer een uitdaging om je kleding droog te krijgen, maar alles went, nietwaar?

Hieronder nog enkele foto’s. Meer binnenkort als we er weer eens geweest zijn en straks definitief zullen wonen tot ons vertrek eind mei 2021 (om Matthijs zijn afstudeer-ceremonie – bachelor bedrijfskunde – in Utrecht mee te vieren).

Jacques