Svaay Riëng (Khmer: ស្វាយរៀង)

  • -

Svaay Riëng (Khmer: ស្វាយរៀង)

Category : Updates

Met een lokale middenstander (mini café), zijn we intussen bevriend geraakt. Zijn vrouw liet vijf jaar geleden het leven in het kraambed en hij stond toen alleen voor de opvoeding van zijn dochter.

Hij woont in Phnom Penh, maar komt oorspronkelijk uit de provincie Svaay Riëng, nabij de grens met Vietnam. Daar woont zijn moeder (weduwe), zijn zus en drie broers, die daar rijstvelden bezitten. Door de gevolgen van de coronacrisis, is bij hem het idee geboren om één rijstveld om te bouwen tot eco-resort, met houten hotelhutjes, een zwembad en een koffie- en snacktent. De inwoners in het nabij gelegen dorpje zijn niet onbemiddeld, omdat velen indertijd hun huis en grond in Phnom Penh goed hebben kunnen verkopen, en nu weer terug zijn op hun geboortegrond en daar hun kinderen opvoeden. Vele van deze kinderen hebben al jaren een wens voor een zwembad en dit is dan voor onze vriend een mooie kans om met de investering geld te verdienen. De aanbouw is in volle gang en wij mochten een dagje met hem op en neer rijden, naar zijn geboortedorp. Daar ontmoetten wij de andere leden van de familie, werden gastvrij ontvangen met een heerlijke Khmer lunch en hebben even genoten van de rust van het platteland. In de hangmat. Wat een verademing daar… Bovendien werden we getrakteerd op een forse Tropische regenbui, waardoor het weer nog aangenamer werd.

Na een hartelijk afscheid, een bescheiden gift voor medicijnen voor moeders en een uitvoerig bedankje voor zoveel gastvrijheid, reisden we weer terug naar Phnom Penh (ongeveer drie uur rijden).

Een leuke dag!

Hier nog enkele foto’s.

Jacques