De tandarts

  • -

De tandarts

Category : Updates

Naar de tandarts in Cambodja! ‘Zou het goed gaan? Hoe is de stand der techniek? Hygiëne?’ En vele andere vragen. Naar zou blijken, volledig onterecht. Via CAMA Cambodja, kregen wij deze kliniek aangeraden, de ‘Kampuchea Dental Clinic.’

Eén van mijn linker onderkaak kiezen was afgebroken en verdiende dus aandacht.

De behandeling is in vijf fasen en daar is over nagedacht. Eerst een wortelkanaal behandeling in twee fasen. Daar zit even tijd tussen, net zoals tussen de laatste behandeling daarvan en de volgende fase. De redenatie is dat dan zal blijken of er nog resten zijn achtergebleven, die mogelijk kunnen gaan ontsteken. Wanneer namelijk eenmaal de kroon er op zit, is het niet meer goed mogelijk om dan alsnog in te grijpen. Vandaar. Slim bedacht. In Nederland is dit eerder aan de andere kant, wel mis gegaan. Eén wortelkanaal was toch niet voldoende gereinigd en is gaan ontsteken. Met als gevolg dat kiesrestant en kroonopbouw geheel operatief moesten worden verwijderd in het St. Antonius. Zonde van de tijd, het geld en alle inspanningen.

De derde fase bestond uit gebitsreiniging, modelhappen (afdruk ten behoeve van de kroon) en polijsten. Tijdens de vierde ronde werd onder verdoving het kiesoppervlak zorgvuldig geëffend, de stift geplaatst en de fundering opgebouwd. Nu dus even een noodkroon, totdat in de laatste fase de definitieve (zirkonium) kroon geplaatst wordt.

En dit alles tegen minder dan éénderde van de kosten in Nederland. Nog een leuk weetje; in Cambodja krijg je een zonnebril op, tegen de lichtinstraling van de tandartslamp. Slim! In Nederland erger ik me altijd aan dat licht, hoe indirect ook. Verder is de praktijk modern, schoon, groot, deskundig en wordt er volgens strenge hygiënenormen gewerkt: temperatuurcheck, verplicht handen reinigen en sloffen aan je voeten. Het personeel heeft allemaal mondkampjes en beschermende (hand-)schoenen en kleding. En verder natuurlijk de – in onze streken zeldzame – Aziatische hoffelijkheid.

Waarin een vierde-wereldland groots kan zijn…

Jacques