Aalmoezen. Khmer: ទាន (Spr.uit: ‘tiën’)

  • -

Aalmoezen. Khmer: ទាន (Spr.uit: ‘tiën’)

Category : Updates

UPDATE 21/04/2020: In overleg met Sothy van de KEC Tum Naek Tek kerk, is besloten van de giften rijst te kopen, als zaaigoed en om van te eten. De KEC kerk heeft vier vrouwengroepen (N,W,Z,O); zij zullen verantwoordelijk worden voor de aankoop en distributie onder de meest behoeftigen in hun respectievelijke wijken. Een kilo rijst ligt rond de 1 US$; een gezin van 3 eet gemiddeld 1 à 1,5 kg rijst/ dag.

Een aalmoes of aalmoesgeving, of eenvoudigweg liefdadigheid, is de praktijk van het verlenen van geld of andere materiële hulp aan armen. Het woord is afgeleid uit het Oudgriekse ἐλεήμων (eleimon), wat barmhartig betekent. (Bron: Wikipedia)

Het Khmer woord dat u boven ziet staan (ទាន, ‘tiën’) betekent eigenlijk kaars en staat in het Boeddhisme voor begrip en verlichting. Begrip voor de toestand van de naaste en het brengen van verlichting in diens lot.

En dat is exact wat uw giften doen, verlichting brengen! De stand is geëindigd op 428 EUR/463 US$ en dat is omgerekend 2,59 maandsalaris in Cambodja. Hier zijn we heel blij mee en de ontvangers nog veel meer. Hartelijk dank voor uw spontane geven!

De verdeling over de bedachte doelen is alsvolgt:

16% is voor ICF, de internationale kerkgemeenschap die uit de collecten verschillende diakonale projecten steunt, welke direct aan de lokale bevolking ten goede komen;

84% gaat via Sothy*, de vrouw van de voorganger van de C&MA Khmer Evangelical Church ‘Tum Naek Tek‘ in Bung Toum Pon, Phnom Penh naar de directe armen, welke zij in hun omgeving kennen. Sothy is een gerespecteerd kerklid van bijna 80 – heeft dus de verschrikkingen van Khmer Rouge meegemaakt – die aanzien heeft onder haar stadsgenoten, zowel christen als niet christen. Zij weet als geen ander de persoonlijke leefomstandigheden van ieder van hen.

Wij hebben zelf nog een kleine bijdrage gegeven voor de school van de achtjarige Sreylien*, die in Phnom Penh naar een Engelse school gaat. Zij heeft het daar erg naar haar zin, maar haar vader – van oudsher boer – overweegt terug te gaan naar zijn geboortestreek, vier uur rijden ten Oosten van Phnom Penh. Hij komt uit de provincie Svaay Riëng, vlak naast de grens met Viëtnam, waar zijn familie woont en nog een aantal rijstgronden bezit. Door het wegvallen van het toerisme, kan hij in de hoofdstand niet voldoende inkomen meer vergaren en vat zijn oude métier van boer weer op. Hij heeft een zgn. ‘Haang Café,’ een klein standje waar je heerlijk warme en koude dranken kan krijgen, en natuurlijk koffie. Heerlijke koffie! Sreylien blijft dan waarschijnlijk bij familie in Phnom Penh wonen. Onze gift helpt om Sreylien naar school te laten blijven gaan. Een Aziaat toont niet gauw emoties, maar bij het ontvangen van de gift was hij even emotioneel…

Zodra de giften op hun bestemming zijn aangekomen, zullen we foto’s plaatsen. Alle gevers nogmaals hartelijk bedankt!

Namens de armen,

Jacques

*) Namen zijn omwille van de privacy gefingeerd.

**) Bij de afbeelding: het zgn. ‘Tak Bat’ (onbaatzuchtig geven) ritueel van het geven van aalmoezen aan de monniken. Handtekening uit Laos.