Een eerste maand in Cambodja

  • -

Een eerste maand in Cambodja

Category : Updates

Op maandag 22 april 2019 arriveerden wij in Cambodja en werden daar opgepikt van het vliegveld van Phnom Penh door de directeuren van C&MA Cambodia, David & Chris.

Onderdeel van het inburgeringsprogramma is een verblijf van een maand bij een Cambodjaanse familie. Normaliter betekent dit dat er weinig te begrijpen valt wegens het taalverschil, maar wij hadden mazzel, aangezien onze gastheer Mr. BIN (70), in de tijd voor de Khmer Rouge acht jaar in de DDR had gewoond en daar zijn PhD in muziek (compositie) had gehaald. Hij sprak dus vloeiend Duits, nog een beetje Frans en goed Engels. Bij zijn terugkeer viel hij in de handen van de Khmer Rouge en vluchtte voor zijn leven naar het platteland. Na de verschrikkingen, kwam hij in aanraking met een oom en landgenoot die hem van Jezus vertelde. ‘Nu is er hoop,’ was zijn gedachte en verruilde zijn oude leven voor een nieuw en is nu voorganger in de plaatselijke C&MA (New Jerusalem Church) gemeente.

Een ander bijzonder voorval was onze ontmoeting met de voormalige body-guard van Pol Pot, mank en halfblind, nu voorganger van een plaatselijke C&MA gemeente en voor C&MA de toezichthouder voor de activiteiten in de noord-westelijke gebieden.

Op 20 mei jl. verhuisden wij naar ons eigen appartement in een ander district in de hoofdstad. Het was een heerlijke tijd bij de BIN familie. Onze gastvrouw was een ‘meester in de keuken’ en zorgde dat wij in deze transitie periode voorzien werden van alles wat gezond (en vooral Khmer) was. Curries; amok; prahok; Khmer soep; veel, heel veel groenten (w.o. het geneeskrachtige Moringa), exotisch fruit uit eigen tuin en natuurlijk rijst. Veel gerechten kenden wij natuurlijk al van onze andere Khmer meesterkok in Nederland (Oss), Sina SIM.

Na de eerste week zijn we gestart met de taalschool (KLA, Phnom Penh Thmey, Chouk Meang Market), vijf ochtenden van ieder vier uur in de week. Dan naar huis, lunchen, slapen en huiswerk. Momenteel (22 mei 2019) zijn we aangeland bij het Khmer alfabet, het grootste ter wereld met ca. 100 karakters (zie elders op deze site). Het Khmer is zeer rijk aan klanken, hoewel geen tonentaal, en kent geen grammatica in de zin van vervoegingen. Zet er ‘gisteren’ voor en klaar. Zelfs dit alfabet begint langzaam bekend terrein te worden, al konden we ons dit aanvankelijk totaal niet voorstellen…

De warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid is pittig; het is warmer dan andere jaren, aldus de Cambodjanen vooral door de effecten van El Niño. Het regenseizoen start binnenkort en loopt van half mei tot medio september. Dat biedt soelaas voor de temperatuur, niet voor de muggen…

Bijgaand een doorkijkje in het apartement. ‘Een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden?’ (naar Confucius).

Meer informatie volgt binnenkort in de Nieuwsbrief van Laposta.